Psychotherapie werkt minder goed als effectieve behandeling van depressie dan tot nu toe in wetenschappelijke literatuur bekend was.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek waar ook Nederlandse onderzoekers aan meewerkten. De resultaten zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One gepubliceerd.

De onderzoekers bekeken 55 studies die tussen 1972 en 2008 naar dit onderwerp werden gedaan. Een kwart ervan werd nooit gepubliceerd. Na een meta-analyse van alle wel en niet gepubliceerde studies bleek dat psychotherapie minder goed werkt dan gedacht werd.

Claudi Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht en een van de onderzoekers, benadrukt dat psychotherapie nog altijd een effectieve behandeling is bij depressiviteit, "maar het werkt dus minder goed dan de wetenschappelijke literatuur tot nog toe liet zien".

Ingeschat

Zo ontdekte onderzoeker Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit dat de effectiviteit van psychotherapie in het verminderen van depressieve klachten ongeveer een kwart te hoog wordt ingeschat.

Aanleiding van het onderzoek was de conclusie die wetenschapper Eric Turner in 2008 trok nadat hij de effecten van antidepressiva onderzocht. Hij concludeerde dat er een vertekening was ontstaan doordat de positieve resultaten van wetenschappelijk onderzoek wel werden gepubliceerd en negatieve of onduidelijke resultaten niet. Dit wordt de publicatiebias genoemd.

De onderzoekers pleiten ervoor de ruwe gegevens en oorspronkelijke onderzoeksvoorstellen te bewaren "om bevooroordeelde publicatie te voorkomen of te corrigeren".