Probleem met antibiotica tijdelijk opgelost

De problemen met het tekort aan diverse soorten antibiotica in Nederland zijn tijdelijk opgelost. Met een artsenverklaring komt voor mensen die deze penicilline nodig hebben, door een noodoplossing tijdelijk een middel uit het buitenland beschikbaar.

Begin deze maand werd duidelijk dat antibiotica tegen onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen, niet meer te krijgen waren in Nederland omdat fabrikant Astellas door ''productieproblemen’’ niet kon leveren.

Astellas was de enige die hier 'smalspectrum'-antibiotica leverde, dat is penicilline waar bacteriën minder snel resistent tegen raken.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vond deze situatie ''uitermate zorgwekkend''. ''Doordat deze penicillines niet meer beschikbaar zijn, zal worden uitgeweken naar 'breedspectrum'-antibiotica. Dit staat haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan'', aldus het College begin deze maand.

Met het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is daarom hard gewerkt een aan oplossing. Tijdelijk komt een middel uit het buitenland beschikbaar. Voor een structurele oplossing overlegt het CBG met de fabrikant van dit vergelijkbare middel om zo snel mogelijk te komen tot een definitieve registratie van het middel in Nederland.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie