Door de bezuinigingen op soa-poliklinieken moet de GGD Amsterdam vanaf donderdag duizenden mensen weigeren die zichzelf willen laten controleren op geslachtsziekten. 

Volgens de GGD gaat het op jaarbasis om 2600 mensen, ofwel 6000 consulten.

De GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, waarschuwde al eerder dat de wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv opliepen tot "onacceptabele hoogten". De overheid wil in de hoofdstad dit jaar nog maar 40.000 consulten vergoeden. Dat zijn er 6000 minder dan vorig jaar.

Dit betekent nu dat jongeren tussen de 20 en 25 jaar niet langer automatisch meer terechtkunnen voor soa-onderzoek bij de polikliniek. Dit geldt ook voor mensen van buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam. Zij worden verwezen naar hun lokale GGD of huisarts.

Bezorgd

Soa Aids Nederland reagerrt bezorgd op de maatregel. "Effectieve en laagdrempelige soa-zorg van soa-poli’s moet voor iedereen beschikbaar zijn, ook voor jongeren", zegt directeur Ton Coenen. "We roepen het ministerie van VWS daarom op niet nog twee jaar te wachten tot de evaluatie van de aangepaste ASG-regeling, maar nu actie te ondernemen om behoud van laagdrempelige soa-zorg in Nederland te garanderen."

Het risico op soa's bij jongeren tussen de 20 en 25 jaar is volgens de GGD relatief laag. Jongeren tot 20 jaar kunnen nog wel gewoon terecht bij de kliniek.

GGD Amsterdam gaf eerder al aan dat het probleem van te lange wachtlijsten waarschijnlijk bij alle GGD's in de grote steden speelt.