De gemeentelijke zorg voor licht verstandelijk beperkten schiet tekort.

Dat zeggen drie koepelorganisaties maandag tegen NRC naar aanleiding van een dode door een ongeval in een licht verstandelijk beperkt gezin in Zoetermeer.

Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding van licht verstandelijk beperkten. In Nederland ontvangen er 108.000 hulp. Volgens de instanties, Ieder(In), het Landelijk Kenniscentrum LVB en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, worden de verstandelijk beperkten vaak overschat. 

In lijn met het zogenoemde ‘eigenkrachtbeleid’ bekijken gemeenten eerst wat hulpvragers zelf kunnen, voordat zij zorg vergoeden. Bij licht verstandelijk beperkten is die eigen kracht vaak gering, maar zij komen minder kwetsbaar over. Al in 2012 waarschuwde de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland gemeenten voor overschatting van licht verstandelijk beperkten.

Eerder dit jaar constateerden de samenwerkende inspecties voor de jeugdzorg hetzelfde. Gemeentelijke wijkteams, sinds begin dit jaar de toegangspoort tot de zorg, hebben weinig kennis over licht verstandelijk beperkten, schreven de inspecties. Hierdoor kunnen wijkteams moeilijk inschatten hoe zelfredzaam deze doelgroep is. 

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) zegt dat er bij de hulpverlening aan het probleemgezin in Zoetermeer iets "vreselijk is misgegaan." Hij wil dat "de onderste steen boven komt".