Uren achter elkaar op een bureaustoel zitten, is niet goed voor de gezondheid, maar af en toe een beetje friemelen in je stoel kan de nadelige gevolgen tegengaan. Dat blijkt uit onderzoek onder vrouwen. 

Dat blijkt uit onderzoek dat deze week is gepubliceerd in American Journal of Preventive Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna dertienduizend vrouwen tussen de 37 en 78 jaar oud. 

Onderzoekers van de universiteit van Leeds en Londen kwamen tot de conclusie dat vrouwen die veel achter hun bureau zitten te friemelen een grotere kans hebben op een gezond lichaam dan vrouwen die louter werken. Eerder was al bewezen dat urenlang zitten de kans op ziekten als obesitas en hartziekten vergroten. 

Reputatie

"Hoewel meer onderzoek nodig is, roepen de resultaten vragen op over de negatieve associaties van gefriemel", zegt professor Janet Cade tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS News.

"Mensen vinden het onbeschoft of zien het als een gebrek aan concentratie, maar men zou moeten inzien dat eenvoudige bewegingen al goed zijn voor de gezondheid."

Hoewel het pielen achter een bureau niet beter is dan af en toe opstaan en wat anders doen, maar het zou wel kunnen helpen. "Onze resultaten steunen het idee dat men moet vermijden lange tijd stil te zitten."