Een medicijn tegen longkanker (erlotinib) wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Erasmus MC Kanker Instituut.

Zij waren op zoek naar een simpele oplossing voor een praktisch en alledaags probleem: "Veel patiënten met longkanker worden behandeld met het medicijn erlotinib. Deze pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag.

"Maar patiënten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenaamde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor het medicijn slechter wordt opgenomen."

Daar ligt het probleem. Zonder een beschermer is de opname van erlotinib goed, maar kunnen andere medicijnen gevaarlijke maagproblemen geven. Daarom gingen de onderzoekers op zoek naar een manier om in de maag een tijdelijk zuur milieu te creëren.

Cola

Een glas cola - gewone cola, geen cola light - waarmee de tablet wordt ingenomen blijkt de oplossing. De opname in het bloed van erlotinib neemt, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, gemiddeld met bijna veertig procent toe. Bij sommige patiënten zelfs met meer dan honderd procent.

Patiënten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, hadden ook een betere opname van erlotinib met cola dan met water, maar het effect was wel minder groot.

Of andere zure drankjes (zoals jus d’orange) een zelfde effect als cola hebben is nog niet bekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.

Vervolg

De onderzoekers verwachten dat de gevonden resultaten ook kunnen gelden voor andere geneesmiddelen in tabletvorm. Veel kankerpatiënten worden tegenwoordig behandeld met nieuwe generaties kankermedicijnen, die alleen met een tablet kunnen worden ingenomen. Vervolgonderzoek zal dit moeten aantonen.

Of erlotinib vanaf nu beter met cola dan met water kan worden ingenomen is ter beoordeling aan de richtlijncommissie, zodra de onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn. De onderzoekers adviseren patiënten vooralsnog goed met hun behandelend arts te overleggen voordat zij hun medicatie met cola in plaats van water gaan innemen.