De chef van het Amerikaanse farmaciebedrijf Turing gaat de prijs van het medicijn Daraprim verlagen na ophef over de eerdere prijsverhoging van 5.000 procent.

De kosten van het medicijn zouden van 13,50 naar 750 dollar per pil gaan. Directeur Martin Shkreli kon dinsdag nog niet zeggen hoeveel de pil nu gaat kosten.

Het middel wordt veel aan aidspatiënten voorgeschreven om infecties tegen te gaan. "We moesten dit medicijn winstgevend maken", aldus Shkreli in een eerdere reactie.

Het geld is volgens hem nodig voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Van de winst wordt nu gedeeltelijk afgezien nadat met grote verontwaardiging op de prijsstijging was gereageerd, zowel vanuit de medische sector als de Amerikaanse politiek.

Presidentskandidaat Hillary Clinton noemde de verhoging "schandalig". Aan NBC News liet Shkreli weten met de prijsverlaging de woede bij mensen zoveel mogelijk weg te willen nemen.

Turing kocht de rechten om het middel in de Verenigde Staten te produceren deze zomer van een ander bedrijf. Er zit geen patent meer op aangezien het al sinds 1953 op de markt is, maar bij gebrek aan concurrenten kan de nieuwe eigenaar ervoor vragen wat hij wil.