Het drugsgebruik onder tieners is toegenomen sinds het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik naar 18 jaar.
 

Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfduizend jongeren tussen de 16 en 18 jaar dat is gedaan in opdracht van digitaal themakanaal NPO101 van BNN.

Van de ondervraagden jongeren zegt 1 op de 3 meer drugs te zijn gaan gebruiken sinds de nieuwe alcoholwet van kracht is. Voor 8 procent was het niet beschikbaar zijn van alcohol zelfs de reden om drugs voor de eerste maal te gaan proberen.

Bijna een derde van de jongeren gebruikt elke week drugs, en een derde doet maandelijks aan drugsgebruik. 

Consumeren

D66 pleit naar aanleiding van deze peiling voor een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van drugs onder minderjarigen, en wil met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in gesprek. 

De wet werd bijna twee jaar geleden van kracht. Sindsdien mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen of consumeren in horecagelegenheden en winkels. Alleen de PVV en D66 stemden tegen het wetsvoorstel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau Labyrinth in Utrecht en vond plaats via Facebook.

Vriendenkring

Regisseur Laïs van Niel maakte voor NPO101 een korte documentaire over het toenemende probleem. Zij kwam op het idee voor de film doordat zij in haar vriendenkring hoorde dat het drugsgebruik onder tieners toenam.

Het Trimbos-Instituut, dat onderzoek doet naar het gebruik van verdovende middelen, kan de normalisering van consumptie van drugs onder bepaalde groepen jongeren bevestigen. Maar cijfers over deze specifieke leeftijdscategorie zijn niet voorhanden, aldus een woordvoerster tegen NU.nl.

Bij-effecten

"We hebben wel bij de verhoging van de drankleeftijd gewaarschuwd dat alertheid geboden is voor dit soort bij-effecten", legt ze uit. "Maar uit de gegevens die we nu voorhanden hebben, blijkt geen schrikbarende stijging." Het gaat dan bijvoorbeeld om de incidenten-monitor en de meest recente cijfers van het CBS. "Drank is nog steeds relatief gemakkelijk verkrijgbaar voor deze leeftijdsgroep."

Het Trimbos doet in 2016 weer een groot onderzoek naar het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren. "Als er effecten aantoonbaar zijn, verwachten we die in dat onderzoek te gaan zien. Maar de proef van BNN is niet representatief genoeg voor zulke harde conclusies."

Zorgwekkend

Vera Bergkamp van D66 noemde de cijfers dinsdag in De Nieuws BV "zorgwekkend". Bergkamp: "De nieuwe wet was bedoeld om de gezondheidsrisico's onder jongeren te beperken, maar het blijkt averechts te werken."

Zij stelt dat "de politieke werkelijkheid uitgaat van een zekere maakbaarheid: we verbieden iets en dat heeft het gewenste effect. Zo werkt dat dus niet. We moeten ons veel meer verplaatsen in jongeren."