De langzame, vloeiende bewegingen van tai chi - een Chinese bewegingsleer - lijken ouderen met chronische aandoeningen te kunnen helpen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Columbia.

De onderzoekers keken naar gegevens uit 33 eerdere studies waaraan in ruim 1.500 senioren meededen. Gemiddeld volgden zij twaalf weken lang een cursus tai chi, waarbij ze twee à drie keer per week een uur oefenden. De deelnemers kampten met chronische ziekten als kanker, artrose, COPD en hartfalen.

Tai chi zorgde voor vooruitgang op het gebied van kwaliteit van leven, lopen, balans, spierkracht en de tijd die het kost om op te staan en in beweging te komen. Bovendien hielp het tegen pijn en stijfheid als gevolg van artrose en kortademigheid bij COPD. Eventuele pijn verergerde niet en de deelnemers raakten niet buiten adem.

Fitheid

"Als je ouder bent en een van de in de studie genoemde aandoeningen hebt, kan tai chi een alternatief zijn om je fitheid te verbeteren", zegt onderzoeker Darlene Reid. "Het is ook geschikt voor ouderen die heel intensief bewegen niet zo aantrekkelijk vinden."