Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zon breekt door het wolkendek

'Strandwandeling helpt om langer te slapen'

Een wandeling over het strand zorgt voor een 47 minuten langere slaap in de nacht erop. Een stuk meer dan wanneer die wandeling landinwaarts plaatsvindt.
Door NU.nl

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey, zo schrijft The Guardian donderdag.

Er deden honderd mensen van tussen de 21 en 82 jaar oud mee aan het onderzoek. De ene helft maakte een wandeling op het land, bijvoorbeeld op de hei of in het park. De andere helft liep een even lange route over het strand.

Beide groepen voelden zich na afloop gelukkiger en kalmer. Maar in de slaapduur van beide groepen was er een duidelijk verschil te zien: de strandwandelaars sliepen 47 minuten langer dan normaal, tegen 12 minuten voor zij die landinwaarts bleven.

Reflectie

De leider van het onderzoek noemt verschillende mogelijke verklaringen voor deze uitkomst. Zo kregen de strandwandelaars door de kustomgeving mogelijk sterker het gevoel dat ze weg van het dagelijkse leven waren, waardoor ze meer konden ontspannen.

Bovendien wekte het rustgevende uitzicht op de zee innerlijke reflectie bij hen op. De wandelaars dachten relatief vaak aan hun familie en hun jeugd. Landinwaarts is over het algemeen meer afleiding.


Lees meer over:

GezondheidSlapenwandelen

Aanbevolen artikelen