Minister Edith Schippers van Volksgezondheid roept verzekeraars op om consumenten minder polissen en merken aan te bieden, omdat zij "de bomen door het bos niet meer zien."

Schippers reageert op Kamervragen van de PvdA over het gebrek aan vertrouwen in verzekeraars onder een groep consumenten.

Onderzoek van adviesbureau GfK wijst uit dat 30 procent van de Nederlanders zorgverzekeraars wantrouwt. Dat heeft volgens Schippers te maken met een gebrek aan overzicht. "70 procent heeft dat wantrouwen dus niet", zegt ze.

De minister juicht de slag die verzekeraars maken richting meer transparantie en een vereenvoudigd overstapproces toe, maar wil meer van de organisaties.

Enorm

"Ik ga nog iets verder door de zorgverzekeraars op te roepen hun eigen portefeuille na te gaan op het aantal polissen en vooral labels", schrijft Schippers, die dat aantal enorm noemt.

Mensen moeten kunnen kiezen uit een overzichtelijk aantal pakketten, vindt de bewindsvrouw. "Verzekeraars hebben de verantwoordelijkheid hun aanbod begrijpelijk en transparant te maken."