Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Antibacteriële zeep niet effectiever dan normale zeep'

Antibacteriële zeep met de stof triclosan doodt bacteriën niet beter dan normale zeep.
Door NU.nl

Dat concluderen onderzoekers in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy, zo schrijft The Guardian woensdag.

De triclosan bleek pas effectief als de bacteriën en microben negen uur in de stof hebben gelegen. Bij een periode korter dan zes uur was er amper verschil in werking in vergelijking met normale zeep.

Het onderzoeksteam plaatste twintig gevaarlijke bacteriën in schaaltjes met antibacteriële en normale zeep. De schaaltjes werden twintig seconden warm gemaakt, om zo het effect van warm water te simuleren.

De bacteriën werden vervolgens op de handen van zestien volwassenen gedaan. Daarna mochten zij een halve minuut lang hun handen wassen, met antibacteriële of normale zeep.

Voor alle tests werd een zeep gebruikt met 0,3 procent triclosan, de maximum toegestane hoeveelheid in onder anderen Europa, Canada en Australië. Er kwam geen verschil naar voren in de tests.

Veiligheidswaarschuwing

Triclosan is een veelbesproken stof die veel wordt gebruikt in antibacteriële zeep, waar miljoenen mensen miljarden euro's per jaar aan uitgeven. Studies hebben uitgewezen dat de stof gelinkt kan worden aan hormonale problemen en antibioticaresistentie.

De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft er daarom een veiligheidswaarschuwing voor gegeven. De Amerikaanse staat Minnesota heeft in mei 2015 het gebruik van de triclosan in antibacteriele zeep verboden. 

De onderzoekers wijzen erop dat er "een ban moet komen op het overdrijven van de effecten van de gevaarlijke stof", omdat dit de gebruikers volgens hen verwart.

Er zijn al zeepproducenten die zijn gestopt met het gebruik van triclosan.


Lees meer over:

Gezondheidbacterien

Aanbevolen artikelen