Mensen eten en drinken meer als ze grotere porties aangeboden krijgen of als ze gebruik maken van grotere borden of glazen. 

Dat blijkt uit een analyse van 61 studies, uitgevoerd door de University of Cambridge.

De onderzoekers bestudeerden onderzoeken naar de invloed van porties, verpakkingen en grootte van servies op voedselconsumptie. In totaal waren daarbij 6.711 proefpersonen betrokken.

De data tonen aan dat mensen consequent meer eten als ze grotere porties, verpakkingen of servies krijgen, dan wanneer ze een kleinere versie aangeboden krijgen.

Minder calorieën

De resultaten suggereren dat wanneer mensen zouden overstappen op kleinere porties, dit bij Britten zou leiden tot een dagelijkse vermindering van de calorie-inname met 10 tot 17 procent. Dat zou per dag tot 290 kilocalorieën schelen.

Amerikanen zouden zelfs dagelijks 18 tot 30 procent minder calorieën binnen krijgen als ze kleinere porties, verpakkingen en borden zouden gebruiken. Dat zou tot 547 kilocalorieën per dag schelen.

Dit effect was ongeveer hetzelfde bij mannen en vrouwen en het maakte ook weinig uit wat voor BMI deelnemers hadden. Ook gevoeligheid voor honger en de neiging om bewust op het eetgedrag te letten, speelden geen rol.

Belang omgeving

"Het lijkt logisch dat hoe groter de porties hoe meer mensen eten, maar tot deze systematische review was het bewijs voor dit effect nog onduidelijk. Er was bovendien de neiging om persoonlijke kenmerken, zoals te zwaar zijn of een gebrek aan zelfbeheersing, als belangrijkste redenen voor overeten op te voeren", zegt Gareth Hollands, die het onderzoek leidde.

"Onze bevindingen onderstrepen de belangrijke invloed van omgevingsfactoren op voedselconsumptie. Mensen helpen om zichzelf minder voedsel voor te schotelen door de grootte van porties te verkleinen en hun verkrijgbaarheid en aantrekkelijkheid in winkels, restaurants en thuis te verminderen, is waarschijnlijk een goede manier om het risico op overeten te verkleinen", aldus Hollands.