'Richtlijn voor bloeddruk bij vijftigplussers moet strenger'

De richtlijn voor gezonde bloeddrukwaarden voor vijftigplussers zou moeten worden aangescherpt, zo stelt het Amerikaanse gezondheidsinstituut op basis van jarenlang onderzoek.

Dat meldt de New York Times vrijdag. De National Institutes of Health (NIH) deed zes jaar lang onderzoek naar de voordelen van een relatief lage bloeddruk. Ruim 9.300 ouderen werden hiervoor doorgelicht.

Bij bloeddruk wordt onderscheiden tussen bovendruk en onderdruk. Het onderzoek ging over bovendruk. De bovendrukwaarde die bij vijftigplussers als acceptabel wordt gezien is 140 mmHg. MmHg staat voor millimeter kwikdruk, de eenheid waarin bloeddruk gemeten wordt.

Sterfkans

Volgens het Amerikaanse onderzoeksteam moeten de richtlijnen voor bovendruk worden aangescherpt van 140 naar 120 mmHg. Bij de groep wier bovendruk onder de 120 lag, was sprake van een bijna 25 procent lagere sterfkans dan de groep die tussen 120 en 140 zat. Ook lag het risico op een hartaanval of beroerte voor die groep een derde lager.

De voordelen van een lage bloeddruk zijn daarmee groter dan verwacht, zeggen de NIH-onderzoekers. Volgens hen weerleggen hun bevindingen daarmee de dominante aanname dat de negatieve bijwerkingen van medicijnen tegen hoge bloeddruk zwaarder wegen dan de voordelen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie