Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
vrouw relatie zorgen

'Vrouwen kunnen partner beter emotionele steun bieden'

Mannen zijn minder goed in het geven van emotionele steun dan vrouwen. Zij raken sneller gestrest als hun partner van streek is en worden daar minder empathisch door.
Door: NU.nl

Dat schrijft Medical Xpress woensdag op basis van een internationale studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.

Als ze geen stress ervaren, zijn vrouwen al ietsje beter in het bieden van emotionele steun bieden aan een partner die het moeilijk heeft. Dat verschil is desondanks klein.

Mannen raken echter sneller gestrest als hun partner emotioneel is. Op dat moment gaat het hen aanmerkelijk minder goed af om de ander te troosten. Ze zijn eerder geneigd om kritisch zijn, en vinden het moeilijker om empathie te tonen.

Sluipmoordenaar

Deze tendens wordt versterkt naarmate de partner in emotionelere bewoordingen communiceert, en ze haar emoties lichamelijk sterker uitstraalt.

Volgens een van de onderzoekers is stress hierdoor een "sluipmoordenaar" in relaties. Dat mannen slechter worden in het bieden van steun naarmate de vrouw het juist meer nodig lijkt te hebben, kan tot veel onderling onbegrip leiden.

De onderzoeksgroep bestond uit 189 stellen die vier jaar of langer samen waren.

Aanbevolen artikelen