Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Edith Schippers

'Nederland voorop in zoektocht naar alternatief voor antibiotica'

Nederland gaat zich, samen met onder anderen Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, richten op de ontwikkeling van alternatieve vormen van antibiotica.
Door: NU.nl

Minister Schippers heeft dit in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bekendgemaakt.

De minister is daar voor de tweede editie van de Global Health Security Agenda (GHSA). Er wordt gesproken over infectieziekten en veiligheidszaken die daarmee samenhangen. Nederland organiseert deze top volgens jaar zelf, zo liet Schippers weten. Het is nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

De GHSA is een initiatief van de Amerikaanse president Obama. De verspreiding van ziekten neemt toe omdat er steeds meer wordt gereisd en gehandeld.

Alternatieven

Ook de ontwikkeling van alternatieven voor antibiotica staat op het programma. Steeds meer bacteriën worden resistent tegen de huidige antibiotica. Daardoor kunnen ziekten die nu nog goed te behandelen zijn, dit in de toekomst mogelijk niet meer zijn.

Het vergt enorme investeringen van de farmaceutische industrie om die alternatieven te ontwikkelen, zeker nu de huidige vormen van antibiotica nog werken.

Nederland wil een voortrekkersrol gaan spelen, samen met de Noren en de Britten. "Bedrijven, wetenschappers en overheden van deze landen, gaan dit gezamenlijk van de grond tillen", zegt Schippers. "Dat is geen gemakkelijke opdracht, maar wel noodzakelijk. Dus daarom gaan we het doen."

Beeld: ANP

Aanbevolen artikelen