Een groep gezondheids- en lobbyorganisaties roept de Efteling op om een rookverbod in te stellen. Onder meer in het Sprookjesbos zouden veel mensen zich storen aan de rook.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De oproep aan de Efteling is afkomstig Trimbos-instituut, het Longfonds, de Alliantie Nederland Rookvrij en Clean Air Nederland. "Families met kinderen wil je zo min mogelijk in aanraking brengen met de dodelijke gevolgen van meeroken", zegt een woordvoerder van het Longfonds.

Volgens een woordvoerder neemt het aantal klachten over rokende bezoekers toe. Er zijn nog geen concrete plannen voor een verbod, maar de Efteling houdt de kwestie in de gaten. "Er wordt over gesproken."

Petitie

De Efteling-fansite Eftelist mengt zich ook in de discussie en heeft handtekeningen ingezameld voor een rookverbod. De petitie daarvoor werd bijna 11.000 keer getekend.

Volgens een woordvoerder van Clean Air hoeft de Efteling niet bang te zijn dat bezoekersaantallen zullen teruglopen bij een verbod. "Zo'n kindvriendelijke beslissing zorgt juist voor positieve reclame. Als marktleider zou men lef moeten tonen."

In de Efteling mag niet gerookt worden in attracties en eetgelegenheden, maar wel in wachtrijen, op pleinen en in het Sprookjesbos. In onder meer Disneyland Parijs is al een algeheel rookverbod van kracht.