'Jongens en meisjes uiten autisme verschillend'

Autistische meisjes uiten hun aandoening volgens een nieuwe studie anders dan jongens. Zo vertonen ze minder tics.

Dat meldt de Daily Mail op basis van donderdag gepubliceerd onderzoek in Molecular Autism.

De studie richtte zich specifiek op verschillen in gedrag tussen de seksen. Er werden 128 autistische meisjes onderzocht, en 614 jongens. Er werd steeds een vergelijking gemaakt tussen meisjes en jongens met dezelfde leeftijd en IQ-score.

Flapperen

Ten opzichte van jongens bleken meisjes minder sterk repetitief gedrag te vertonen, zoals het typerende 'flapperen' met de handen. Ook zijn autistische meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd: hun neiging om zich op één activiteit te storten is kleiner. Het sociale gedrag en de communicatieve vaardigheden van autistische jongens en meisjes kwamen wel overeen.

De verschillen tussen de seksen kunnen verklaard worden door verschil in hersenstructuur. Bij meisjes werkt het motorische gedeelte van het brein bijvoorbeeld anders, wat de relatief lage repetitieve gedrag verklaart.

Onder-diagnose

Van alle autistische kinderen is slechts één op de vijf een meisje. Veel autisme-onderzoek wordt uitgevoerd met jongens als uitgangspunt.

De wetenschappers van Stanford University die het onderzoek uitvoerden vrezen dat meisjes onder-gediagnosticeerd zijn, omdat de symptomen vaak niet herkend worden. Zij hopen dat hun ontdekkingen zorgen voor meer bewustwording zodat autisme bij meisjes vaker en eerder kan worden vastgesteld.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie