Een experiment met een gratis hiv-test op de Wallen in Amsterdam is wegens succes uitgebreid. Ook in de populaire homocruisegebieden in het Vondelpark en bij de Nieuwe Meer wordt de test vanaf komend weekend aangeboden.

Dat schrijft Het Parool donderdag. In heel Nederland lopen naar schatting zo'n 6.000 mensen rond met hiv zonder daarvan op de hoogte te zijn, van wie duizend in Amsterdam.

"Dat zijn de mensen die we proberen te vinden. Met dit experiment willen we de drempel om je te laten testen verlagen", zegt Nina Schat van de Aids Health­care Foundation, die de gratis testen aanbiedt.

De Aids Healthcare Foundation heeft momenteel een inloopcentrum in de Jodenbreedstraat. Bij AHF Checkpoint.nl kunnen mensen zich laten testen op hiv. Daar is sinds deze zomer ook een locatie op de Wallen bijgekomen. Op deze locatie, in een voormalig raambordeel in de Trompettersteeg, zijn de afgelopen weken 75 mensen getest.

Vanaf vrijdagavond zal de Aids Healthcare Foundation ook homocruisegebieden in Amsterdam aandoen. Daar horen het Vondelpark en Nieuwe Meer bij, maar ook het Oosterpark en Westerpark.