Wetenschappers van het AMC in Amsterdam hebben een verbeterd analyseapparaat ontwikkeld dat binnen een minuut kan bepalen of iemand een longziekte heeft en van welke longaandoening sprake is.

De 'spiro-nose' is de opvolger van de 'e-nose'. Patiënten hoeven slechts even te blazen bij de arts en direct wordt duidelijk of iemand een longziekte heeft.

Het AMC begint met een grootschalige test van de spiro-nose bij huisartsen en ziekenhuizen in Nederland. De komende zestien maanden wordt de spiro-nose getest onder 3000 patiënten.

Diagnose

Het apparaat ruikt het verschil tussen iemand met en zonder longziekte. Na uitvoerige testen komt het Amsterdamse ziekenhuis nu met de verbeterde versie. "Het stelt nu bij acht op de tien mensen de juiste diagnose", aldus onderzoeker Rianne de Vries. "Dat moet beter."

Groot voordeel van het nieuwe apparaat is dat het veel minder belastend is dan de bestaande testen. "Voor mensen met een longziekte is het baanbrekend", zegt Hendrien Witte van het Longfonds. "Als je sneller de juiste diagnose stelt, krijgt een patiënt eerder de goede behandeling. Dit levert enorme winst op voor mensen met longziekten."

Doel is dat het analyseapparaat in de toekomst ook beschikbaar is in de Nederlandse spreekkamers.