Twee kinderen in Oekraïne zijn verlamd geraakt door polio. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het voor het eerst sinds 2010 dat de gevreesde kinderziekte weer opduikt in een Europees land.

De patiëntjes zijn 4 jaar en 10 maanden oud. Een woordvoerder van de WHO denkt dat er nog veel meer kinderen besmet zijn. Niet iedereen die de ziekte bij zich draagt krijgt verlammingsverschijnselen.

De ziekte, ook bekend als kinderverlamming, kon weer toeslaan omdat slechts de helft van de kinderen in Oekraïne is ingeënt tegen polio. Het land, dat momenteel verscheurd wordt door een bloedig intern conflict, was sinds 1996 poliovrij.

Het risico dat de ziekte zich verder in Oekraïne verspreidt is groot, aldus de WHO. De kans dat de ziekte overslaat naar landen in de buurt, zoals Roemenië, Polen, Hongarije en Slowakije is volgens de organisatie niet groot.

Polio komt praktisch niet meer voor in grote delen van de wereld dankzij een intensief vaccinatieprogramma. In Nederland worden baby's vanaf zes weken oud tegen de ziekte ingeënt.