Een speciale bewegingsmeter kan ervoor zorgen dat mensen met diabetes of longziekten meer gaan bewegen. 

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van de Universiteit Maastricht.

Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven. Door benauwdheid of overgewicht is genoeg bewegen voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk.

Een speciaal ontwikkelde tool blijkt zeer effectief te zijn. Deze tool bestaat uit een bewegingsmeter die draadloos is verbonden met een smartphone en een online coaching systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen.

Het gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij een praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coachingsysteem monitoren.

Meer beweging

In hun proefschrift worden onderzoeken bij 24 huisartsenpraktijken beschreven, over de ontwikkeling van de tool en bruikbaarheidstesten. Gemiddeld gingen de deelnemers aan het onderzoek 11 minuten per dag meer bewegen.

Omdat de tool in nauwe samenwerking is ontwikkeld met patiënten en zorgverleners sluit het goed aan op hun wensen en leefwereld. Het objectief kunnen zien hoeveel ze nu echt bewegen, het stellen van concrete doelen en de stok achter de deur van de praktijkondersteuner stimuleert patiënten om meer te gaan bewegen.

Ook praktijkondersteuners zijn positief over het stimuleren van meer bewegen via het zorgprogramma en het systeem. Ze vinden het een meerwaarde om objectieve beweeggegevens te kunnen zien waardoor ze persoonlijker er meer ‘op maat’ hun patiënten kunnen begeleiden.