Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Slaaphormoon melatonine blijft breed verkrijgbaar bepaalt rechter

De maximale dosering van de vrij verkochte melatoninesupplementen hoeft toch niet terug gebracht te worden tot 0.3 mg
Door NU.nl

Dat heeft de rechter in Arnhem maandag bepaald.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot dat in Nederland melatonineproducten vanaf een dosering van 0.3 mg bestempeld moeten worden als medicijn. Brancheorganisatie NPN vond dit onbegrijpelijk en spande een spoedprocedure aan. "De uitspraak is een overwinning voor de consument", aldus Saskia Geurts, directeur van brancheorganisatie NPN.

Huidige doseringen blijven met deze uitspraak beschikbaar voor mensen in Nederland. Daarnaast blijft het mogelijk om de Nederlandse consument te informeren over de werking van melatoninesupplementen bij slaap en bij een jetlag. 

"Als we de rechtszaak hadden verloren, had dat tot gevolg gehad dat je naar de dokter moest bij een jetlag of tijdens een drukke periode voor een melatoninerecept", legt Geurts uit. "Daarnaast had het als ongewenst neveneffect dat op de verpakking van het supplement niets meer over het gebruik mocht staan." Fabrikanten mogen pas bij een dosering vanaf 0.5 mg informeren waar melatonine voor is en hoe het gebruikt wordt.

"Tijdens deze rechtszaak draaide het vooral om de vraag of je een voedingssupplement vanaf een bepaalde dosering zomaar tot medicijn kan bestempelen. De uitspraak die nu gedaan is, is een belangrijke", aldus Geurts.

Aanbevolen artikelen