Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hart hartfalen

Hartstichting vraagt aandacht voor hartklachten vrouwen

De Hartstichting start maandag met een campagne om geld in te zamelen voor onderzoek om hart- en vaatziekten bij vrouwen eerder te herkennen. De stichting merkt dat vouwen en artsen hartklachten vaak verwarren met overgangsklachten. 
Door NU.nl

Hartklachten ontwikkelen zich bij de meeste vrouwen vanaf de overgang. Artsen en vrouwen scharen klachten als vermoeidheid of hartkloppingen daarom vaak onder overgangsklachten, stress of burn-out. Een hartziekte, zoals een hartinfarct, wordt hierdoor over het hoofd gezien. Dan kan er onherstelbare schade optreden. 

De stichting vraagt nu aandacht voor dit probleem zodat er wetenschappers onderzoek kunnen gaan doen naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Dit moet leiden tot meer inzicht in vage klachten en voortekenen waardoor patiënten en artsen sneller en eerder hart- en vaatziekten kunnen vaststellen of uitsluiten. 

Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer één. Per dag overlijden er 57 vrouwen aan een hart- of vaatziekte.

Aanbevolen artikelen