Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hart menselijk hart

'Nieuwe dottermethode zorgt voor minder sterfte'

Door hartpatiënten gerichter te dotteren, kan hun overlevingskans ook op de langere termijn worden vergroot. 
Door ANP

Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Catharina Hart- en vaatcentrum naar een nieuwe techniek. Daarmee is de ernst van adervernauwingen veel beter vast te stellen.

De onderzoekers volgden sinds 2009 duizend patiënten met eerdere afwijkingen in de kransslagaders. Zij zijn deels behandeld volgens de nieuwe methode, waarbij met een speciale sensor de bloeddruk voor en achter een adervernauwing wordt gemeten. Daardoor kunnen stents gerichter geplaatst worden.

Inmiddels blijkt volgens het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven dat de behandeling ook op langere termijn effectief is. "Hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen."

Dankzij de nieuwe methode kunnen volgens de onderzoekers dan ook veel levens worden gered. Het zou wereldwijd gaan om 15.000 levens per jaar. In Nederland gaat het om tweehonderd mensen per jaar, aldus het ziekenhuis maandag.

Geld

Daarnaast zou de nieuwe dottertechniek ook nog eens geld besparen. Zo zijn er minder stents nodig en liggen patiënten korter in het ziekenhuis. De meettechniek wordt volgens het Catharina Ziekenhuis inmiddels wereldwijd toepast door grote hartcentra.

Aanbevolen artikelen