Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
xtc

'Aantal verschillende soorten xtc-pillen sterk gestegen'

Het aantal soorten vormen xtc-pillen is volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de afgelopen zes jaar (2008- 2014) verachtvoudigd.
Door NU.nl

Dat meldt NOS vrijdag. 

Het criminele circuit draagt hier volgens het NFI aan bij. De populaire pillen worden volgens het instituut nagemaakt. Ook worden er andere stoffen aan toegevoegd. Daarnaast wordt er vaak gesleuteld aan de vorm van de pillen, waarbij criminelen door middel van logo's van merken, de pillen aantrekkelijker proberen te maken. Dat kost allemaal veel moeite en geld.

"Het geeft aan dat de concurrentie tussen xtc-producenten groot is", zegt Marnix Hoitink van het NFI, "Het zou weinig nut hebben om zoveel moeite te doen, als je de tabletten toch wel kwijt kunt." 

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) ziet ook steeds meer verschillende vormen. "We vermoeden dat het met marketing te maken heeft. De meeste pillen die in Nederland gemaakt worden zijn voor de export. De aanbieders proberen zich te onderscheiden", aldus Raymond Niesink van het DIMS.

Mdma

Zowel het DIMS als het NFI zien dat de hoeveelheid mdma in een xtc-pil enorm is gestegen in de afgelopen jaren. De Stichting Ideële Etherreclame (SIRE) heeft daarom een nieuwe campagne opgezet, genaamd 'Slik jij zomaar alles?'

Aanbevolen artikelen