Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ziek

Wetenschappers creëren bloedtest die kanker vroegtijdig opspoort

Een nieuw ontwikkelde bloedtest kan vormen van kanker die na de behandeling terug groeien, vroegtijdig opsporen.
Door NU.nl

Dat schrijft BBC naar aanleiding van onderzoek gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Wetenschappers van het Institute of Cancer Research in Londen hebben sporen van borstkanker gevonden, acht maanden voordat dokters deze normaliter zouden vinden.

Voor het onderzoek zijn 55 patiënten met een hoog risico op terugkeer van de kanker gevolgd, dit vanwege de grootte van hun tumor. Het gemuteerde DNA van de tumor werd geanalyseerd, waarna in het bloed naar dezelfde mutaties werd gezocht.

Bij vijftien patiënten kwam de kanker terug, de bloedtest toonde dit bij twaalf van hen voortijdig aan. De andere drie patiënten hadden kanker die in de hersenen was verspreid. Daar kan de beschermende bloed-hersenbarrière ervoor zorgen dat de kanker in de bloedbaan komt.

Onethisch

De vrouwen hebben niet te horen gekregen dat er kanker gevonden is, omdat het onethisch zou zijn om een medische beslissing op dit onderzoek te baseren, zo zeggen de onderzoekers.

De hoop is dat het eerder opsporen van kanker betekent dat behandelingen zoals chemotherapie eerder kunnen beginnen en zo de overlevingskansen vergroten. De onderzoekers zeggen dat het nog wel een lange tijd duurt voordat de test ook gebruikt kan worden in ziekenhuizen.

Het analyseren van bloed is relatief goedkoop, maar DNA van tumoren onderzoeken is nog erg duur. Die prijs daalt wel omdat de behandeling van kanker zich steeds meer verschuift van het behandelen van tumoren, naar het ontwikkelen van medicijnen die specifieke mutaties in tumoren aanvallen verschuift.

Aanbevolen artikelen