Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
UMC Utrecht

UMC Utrecht vindt mogelijk geneesmiddel tegen beenmergkanker

Het UMC Utrecht heeft in samenwerking met onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Harvard mogelijk een geneesmiddel gevonden tegen beenmergkanker.
Door: DUIC.nl

Het nieuwe geneesmiddel daratumumab is waarschijnlijk een nieuwe mogelijke oplossing voor patiënten met deze ziekte.

Patiënten met multipel myeloom, de belangrijkste vorm van beenmergkanker, hebben mogelijk baat bij behandeling met het nieuwe geneesmiddel daratumumab.

De kankercellen in het beenmerg verdwijnen grotendeels bij 40 procent van de patiënten die dit middel kregen. Het effect op deze ongeneeslijke ziekte houdt langere tijd aan. De resultaten van dit onderzoek staan vandaag in het New England Journal of Medicine.

Het middel werd in deze gecombineerde fase I/II-studie voor het eerst bij patiënten getest. Het gaat hierbij om patiënten met multipel myeloom die al meerdere behandelingen achter de rug hebben.

"Deze patiënten moeten we steeds agressiever behandelen, waarbij we steeds meer middelen met elkaar combineren", vertelt hematoloog Monique Minnema. "Ondanks deze intensieve behandeling keert de kanker bij alle patiënten na een tijdje weer terug."

Aanbevolen artikelen