Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Medische adviesorganen willen richtlijnen voor 'wensgeneeskunde'

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) wil richtlijnen opstellen voor artsen die steeds vaker medische handelingen uitvoeren waar geen noodzaak voor is. 
Door NU.nl

Dat meldt Trouw donderdag.

Het CEG, een samenwerkingsverband van de adviesorganen Gezondheidsraad en Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, is vooral bang dat de niet direct noodzakelijke handelingen er voor zorgen dat het blikveld van de artsen verschuift. Hierdoor zou er bijvoorbeeld minder aandacht zijn voor kwetsbare patiënten. 

Het uitvoeren van de handelingen zou er daarnaast voor zorgen dat artsen niet toekomen aan hun reguliere werk. Uit de nieuwe richtlijnen moet blijken wanneer doktoren echte geneeskunde voorrang moeten verlenen. 

Voorbeelden van deze medische handelingen zijn het opvullen van rimpels met botox, het verwijderen van een onooglijke, onschuldige moedervlek of een keizersnede zondere medische oorzaak. Dit wordt ook wel 'wensgeneeskunde' genoemd.

Zorgverzekering

Ook de betaling van artsen op basis van het aantal operaties draagt volgens het GEC niet bij aan de ontwikkeling waarbij veel artsen taken uitvoeren in de richting van 'wensgeneeskunde'.

De inperking van het basispakket van de zorgverzekering moet dit voorkomen, maar volgens de organisatie springen zorgverzekeraars hierdoor juist in op de markt van 'wensgeneeskunde', door andere aanvullende zorgpakketten aan te bieden waar behandelingen als niet medische noodzakelijke correcties in opgenomen zijn.

Aanbevolen artikelen