Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Kind van moeder met traag werkende schildklier kan slechter rekenen'

Zwangere vrouwen met een laag gehalte van het schildklierhormoon thyroxine hebben meer kans om een kind te krijgen dat moeite heeft met rekenen.
Door NU.nl

Dit blijkt uit onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het European Journal of Endocrinology, meldt het VU medisch centrum in Amsterdam. 

Thyroxine is essentieel voor de ontwikkeling van het brein van de baby tijdens de zwangerschap. Dat een laag gehalte van het schildklierhormoon bij de moeder in de vroege zwangerschap leidt tot een verlaagd IQ van het kind was al bekend. Nu blijkt dat dit hormoongebrek ook leidt tot slechtere schoolprestaties op jonge leeftijd, met name bij rekenen.

Voor de studie zijn bijna 1.200 Amsterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de schoolstart gevolgd. De effecten van de hormoonconcentraties tijdens de zwangerschap zijn gemeten, evenals het effect van het hormoon op de schoolprestaties op 5-jarige leeftijd.

Rekenvaardigheid

"Uit ons onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen een laag hormoongehalte tijdens de zwangerschap en rekenvaardigheid. De kinderen die behoorden tot de 10 procent laagste hormoongehaltes bleken lager te scoren op rekenen", aldus Finken.

Voor vervolgonderzoek blijft het team van Finken de kinderen volgen om te kijken of de ontwikkelingsachterstand blijft bestaan.

Aanbevolen artikelen