Onderzoekers zeggen dichterbij een vaccinatie voor levenslange bescherming tegen elke vorm van griep. De wetenschappers hebben veelbelovende studies bij diverse dieren gedaan. 

Twee verschillende Amerikaanse onderzoeksteams hebben met succes het onderdeel van een griepvirus aangepakt, dat niet muteert.  Dat schrijft de BBC. De studies zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature Medicine

Bestaande griepvaccins zijn maar een beperkte werkzaam, omdat griepvirussen muteren. Het onderzoek moet nog worden uitgevoerd op mensen.

De huidige griepprikken vallen oppervlakkige moleculen van een griepvirus aan, maar deze veranderen constant. 

De Britse professor John Oxford, griepexpert aan University of London, is enthousiast over de onderzoeken. "Dit is een sprong voorwaarts", zegt hij tegen de Britse omroep. "Ze hebben goede gegevens over dieren, niet alleen bij muizen, maar bij fretten en apen ook. En ze hebben het gedaan met het vogelgriepvirus H5N1," legt hij uit.

Professor Sarah Gilbert van de Universiteit van Oxford spreekt van een 'spannende ontwikkeling'. "Maar de vaccinatie moet nu worden getest om te kijken of het ook werkt bij mensen."