Wetenschappers van het Imperial College in Londen hebben een zwakke plek ontdekt van bacteriën. Een eiwit met de naam Stigma 54 houdt het verdedigingsmechanisme van bacteriën tegen als er stress is, bijvoorbeeld wanneer als voedingsstoffen opraken. 

Het was al bekend dat het eiwit bestond, maar wat het precies deed niet. De wetenschappers zijn begonnen met een nieuw onderzoek naar de vraag of het mogelijk is het eiwit te beïnvloeden en uit te schakelen. 

"Als we een manier kunnen vinden om de controle van het harnas Stigma 54 over te kunnen nemen, kunnen we mogelijk bacteriën remmen", legt professor Zhang Xiaodong uit in een persverklaring op de website van het instituut. 

"Bacteriën worden steeds resistenter tegen antibiotica en met de opkomst van resistente stammen van bacteriën die ziekten zoals tuberculose veroorzaken, moeten we hard werken aan nieuwe manieren dit probleem aan te pakken", aldus  Zhang Xiaodong. De ontdekking van de werking van Stigma 54 kan daar mogelijk een bijdrage aan leveren.