De GGD Amsterdam en Soa Aids Nederland beginnen dinsdag met een nieuwe aanpak om hiv bij Amsterdamse mannen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.

De basis van de nieuwe aanpak is een zogeheten 'symptomencheck', een vragenlijst die mannen zelf invullen op www.hebikhiv.nl. Het is de bedoeling dat ze dit kort na het hebben van onbeschermde seks doen.

Als blijkt dat ze verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen ze een verwijsbrief waarmee ze direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam. Daar opent dinsdag een speciaal loket voor acute infecties, voorzien van een nieuw testapparaat.

Als iemand inderdaad geïnfecteerd blijkt, is bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam een versnelde procedure ingericht waarmee een patiënt diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.

Snelste aanpak

Volgens de initiatiefnemers gaat het om de "snelste aanpak van hiv ooit". Dat hiv in de eerste fase wordt opgespoord, is belangrijk. In die periode is het virus het meest besmettelijk. Ook voor de eigen gezondheid kan het beste al vroeg met hiv-remmers begonnen worden.

De symptomen van een acute hiv-infectie zijn onder meer: koorts, vermoeidheid, uitslag, spierpijn, nachtzweten en zweertjes (in de mond of op de geslachtsdelen).

Groei

In Nederland leven ongeveer 25.000 mensen met hiv en dit aantal neemt toe. Naar schatting weet zo'n 25 procent niet dat hij of zij hiv heeft. Jaarlijks komen er in Nederland rond de 1100 mensen met hiv bij, waarvan 350 in Amsterdam.

De nieuwe aanpak is onderdeel van het H-team, een gezamenlijk project van een reeks organisaties om de verspreiding van hiv op stadsniveau tegen te gaan. Als het project succesvol blijkt, wordt het uitgebreid op nationaal niveau.