Op de oproep van het UMCG voor mensen die zich vrijwillig door wespen willen laten steken, is door veel mensen gereageerd. 

Dat schrijft  RTV Noord donderdag. Volgens onderzoekster Byrthe Vos zijn er al 150 aanmeldingen.

Het UMCG gaat een onderzoek doen bij mensen met een insectenallergie. Doel is om erachter te komen wat voor gevolgen een steek van een wesp kan hebben bij mensen met die allergie. 

Vos benadrukt dat niet alle mensen die zich hebben gemeld ook geschikt zijn voor het onderzoek. "Zo zijn veel mensen nog nooit gestoken en willen ze weten wat er dan zou gebeuren", zegt Vos tegen de omroep. "Voor dit onderzoek zijn we echt op zoek naar de heftige gevallen." 

De gemeente Groningen levert de wespen aan het UMCG. De beesten worden door ongediertebestrijders in een potje opgevangen. 

Bijna een kwart van de mensen reageert allergisch op een wespensteek, al hoeft dat niet altijd ernstig te zijn. Maar drie op de honderd mensen reageren zo heftig dat ze in coma kunnen raken of zelfs komen te overlijden. Jaarlijks sterven in Nederland minstens vijf tot tien mensen als gevolg van een wespensteek.