Drogisterijen en apotheken geven geen voldoende voorlichting aan consumenten die medicijnen kopen.

Dat stelt de Consumentenbond.

Ruim de helft van de 40 drogisterijen en bij bijna een zesde van de 40 apotheken die de Consumentenbond bezocht, gaf klanten een zalfje mee dat in combinatie met andere medicijnen bloedingen veroorzaakt. 

Bij 23 van de 40 bezochte drogisterijen wordt geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van het zalfje. Ook de kassacheck, waar moet worden gevraagd of de klant meer informatie over het product nodig heeft, wordt niet gedaan. Dit terwijl 21 van deze 23 drogisterijen het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg hebben.

Dit keurmerk mag alleen gevoerd worden als het personeel altijd checkt of de klant advies nodig heeft en zo nodig verwijst naar de huisarts of apotheek. Vijf drogisterijen vragen waar het middel voor is en de andere twaalf doen wel de kassacheck.

"Uiteindelijk krijgen we bij 35 drogisterijen de tube zalf mee, waarbij er drie nog wel adviseren contact op te nemen met huisarts of apotheek", aldus de Consumentenbond. 

Apothekers

Apothekers moeten direct kunnen adviseren over de wisselwerking met andere (recept)medicijnen. 6 van de 40 vragen echter niet of de mysteryklant ook andere medicijnen gebruikt, en drie apothekers vragen het wel, maar geven het middel uiteindelijk toch gewoon mee. Bij de overige apotheken komt wel aan de orde dat het middel niet samengaat met bloedverdunners.

Volgens de Consumentenbond moet bij apotheken de score 100 procent zijn.