Steeds meer horecazaken gaan de laatste tijd over op gedeeltelijk rookvrije terrassen, constateert het Longfonds. Ze komen daarmee tegemoet aan de wensen van veel klanten.

Dat zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "We zien dat steeds meer zaken rookvrije zones instellen omdat er om gevraagd wordt door klanten. Zij willen bijvoorbeeld graag buiten eten zonder rook in de buurt."

Woensdag maakte de eigenaar van het Tilburgse café Anvers zijn terras gedeeltelijk rookvrij. Volgens de eigenaar was 75 procent van zijn bezoekers hier voorstander van.

Het Longfonds vindt deze cijfers geloofwaardig. "De bewustwording groeit snel in Nederland, al lopen we nog achter op landen als Australië en de Verenigde Staten. Daar zijn rookvrije terrassen heel gebruikelijk."

Kanttekening

Ook het Gastvrijheidsgilde, een beroepsvereniging, ontwaart een trend. "De tijd lijkt rijp voor rookvrije terrassen. Het imago van roken verslechtert steeds sneller", zegt een woordvoerder. "Er is wel een kanttekening: er moet ruimte voor rokers blijven in de horeca."

Dat zegt ook Koninklijke Horeca Nederland. "Ondernemers moeten doen wat zij leuk of zinvol vinden, maar wij vinden dat er ruimte moet blijven voor rokers in de horeca."

Opvallend is dat het initiatief voor rookvrije terrassen vanuit ondernemers zelf komt. Dit in tegenstelling tot het door de overheid opgelegde binnenverbod. "Destijds kwam het niet vanuit de sector zelf, nu wel. En dat is heel hoopgevend", volgens het Longfonds.

Verbod

De horecasector zelf vindt een verbod niet gewenst, bleek onlangs uit een enquête van Misset Horeca. 90 procent van de ondervraagde ondernemers bleek geen overheidsbemoeienis te willen. 11 procent overweegt wel om uit eigen beweging een rookvrije zone in te stellen.

Maar volgens het Gastvrijheidsgilde is een verbod op roken op het terras op termijn denkbaar. "De roep daarom zal sterker worden."