'Lastige eters hebben grotere kans op depressie'

Jonge kinderen die extreem selectief zijn over wat zij wel of niet lekker vinden om te eten hebben meer kans op depressies en angstgevoelens. 

Volgens dokter Nancy Zucker, die voor dit onderzoek 3.000 kinderen analyseerde, kan lastig eten een teken zijn van onderliggende emotionele problemen. 

Uit het onderzoek blijkt dat 21 procent van de kinderen tussen 2 en 4 lastige eters zijn. Daarvan is bijna 18 procent redelijk selectief als het op eten aankomt en 3 procent extreem selectief. De laatste groep is zo selectief dat ze bijna nooit eten wat de pot schaft.

Deze groep heeft twee keer meer kans om later symptomen van depressie of sociale angsten te ontwikkelen. Zucker: "Dit gaat natuurlijk niet over kinderen die weigeren broccoli te eten, maar om de kinderen die zo lastig eten dat ouders niet goed weten wat ze ermee aan moeten."

Volgens Zucker voelen deze kinderen zich vaak onbegrepen, wat kan leiden tot serieuze problemen. "Een slechte ervaring met iets nieuws eten kan ertoe leiden dat kinderen bang zijn om iets nieuws te proberen en gemakkelijker dingen gaan wantrouwen", aldus Zucker. "Ouders van zeer lastige eters kunnen hulp vragen bij een GGZ-specialist."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie