De hittegolf van vorige maand heeft voor een hoger sterftecijfer gezorgd. In de hete week, eind juni tot begin juli, stierven er gemiddeld ongeveer driehonderd mensen meer dan in de weken ervoor. 

Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Vooral tachtigplussers en mensen die al een of meer kwalen hadden, konden de hoge temperaturen niet aan.

"Hoe langer zo'n periode duurt, hoe moeilijker het wordt om het koel te houden in huis", zegt hoogleraar demografie Jan Latten. "Eén hete dag is vaak nog wel uit te houden, ook zonder airco en allerlei voorzorgsmaatregelen." 

Sterftecijfers

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker

Regionaal

Er waren wel grote regionale temperatuursverschillen, benadrukt een woordvoerder van het CBS. "Het was in Zuid-Limburg op een gegeven moment 38 graden, terwijl het in het westen van het land, bij Den Haag en omgeving, met 28 graden nog relatief koel was.'' 

Naar verhouding heeft de hitte in het zuiden en oosten van het land ook meer slachtoffers geëist.

België

Ook in België zorgde de recente hittegolf voor een piek in het sterftecijfer. Het Belgische Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) schat dat er 410 mensen extra zijn overleden tussen 30 juni en 5 juli. Dat is 26 procent meer dan normaal.

Nederland en België staan opnieuw aan het begin van een korte periode waarin het erg warm wordt. Maandag is vermoedelijk de vijfde landelijke tropische dag van dit jaar met maxima rond 33 graden.