Tests bij alle soa-poli’s in Nederland zouden gratis moeten blijven voor 'swingers', mensen die aan partnerruil doen. 

Dat is volgens Laura Spauwen van de GGD Zuid-Limburg een optie om de verspreiding van soa's onder swingers te verminderen. Swingers zouden zich dan namelijk vaker laten testen. Spauwen heeft onderzoek gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder swingers in Limburg.

Uit het onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de swingers soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten, vooral als die bij particulieren plaatsvinden. Paren die naar clubs gaan, gebruiken minder drugs, mede omdat dat daar verboden is. Volgens Spauwen heeft 13 procent van de swingers een soa. 

Staatssecretaris Martin van Rijn (Gezondheid) besloot vorig jaar juist dat de gratis test voor hoerenlopers en mensen met wisselende contacten niet meer gratis was.

Onder invloed

Onder invloed van drugs, waaronder MDMA, GHB, lachgas en cannabis, doen swingers vaak dingen waardoor ze een groter risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Vooral bij vrouwen zag Spauwen effect daarvan. "Onder invloed van alcohol en drugs doe je blijkbaar toch meer en andere dingen dan je van tevoren van plan was. Seks met meer partners, geen condooms gebruiken, langer seks hebben."

Daarmee wordt de kans groter dat er weefsel beschadigt, waardoor ook de kans dat iemand een soa oploopt, groter wordt, legt Spauwen uit.

Voorlichting

Bij de mannen die de vragenlijst invulden, zag Spauwen geen relatie tussen drugsgebruik en soa’s, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk geen verband is. Mogelijk was de onderzoeksgroep te klein of hebben de mannen sociaal wenselijke antwoorden gegeven. Spauwen hield het onderzoek onder 298 mensen in Limburg (147 mannen en 142 vrouwen).

Spauwen meent dat swingers een duidelijke risicogroep vormen, voor wie het goed zou zijn als ze zich gratis kunnen laten testen op soa’s. "En als ze dan binnen zijn bij de GGD, moeten swingers ook goed voorgelicht worden over druggebruik en de risico’s die zij lopen." Andere risicogroepen, zoals prostituees en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich wel kosteloos laten testen.

Spauwen is niet er over uit hoe ze de groep swingers nog beter zou voor kunnen lichten, zodat er minder swingers een soa oplopen. "We worden niet bij deze mensen thuis uitgenodigd. Het is een lastig te bereiken groep."