'Slapend hiv-virus kan worden gewekt om vernietigd te worden'

Het hiv-virus kan uit zijn 'schuilplaatsen' in het lichaam worden gejaagd met een kankermedicijn, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat is gepubliceerd in PLos Pathogens, schrijft de BBC.

Bij de momenteel gangbare behandeling van hiv, antiretrovirale therapie, wordt het virus in de bloedbaan gedood, maar blijven zogenaamde 'hiv-reservoirs' ongemoeid.

Volgens de onderzoekers heeft het kankergeneesmiddel een "zeer krachtige" werking bij het reactiveren van het slapende virus in die reservoirs.

Een voorbeeld van het gevaar van hiv-reservoirs is de zaak van een baby uit Mississippi. Dit hiv-positieve meisje kreeg vlak na haar geboorte antiretrovirale medicatie toegediend. Na die behandeling leek het twee jaar lang alsof ze vrij van hiv was, maar het virus bleek zich slechts tijdelijk koest te houden.

'Kick and kill'

De sleutel voor een succesvolle behandeling van hiv lijkt het zogenaamde "kick and kill" (schop en dood). Het slapende virus wordt uit zijn schuilplaats 'geschopt', waarna de antiretrovirale medicatie het doodt.

Het team van de UC Davis School of Medicine in Sacramento, Californië onderzocht de werking van PEP005, een van de ingrediënten in een preventieve kankerbehandeling voor huid met zonbeschadigingen.

Ze testten het middel op in een laboratorium gecultiveerde cellen en op monsters van de immuunsystemen van dertien hiv-patiënten. Onderzoeker dr. Satya Dandekar zegt: "We zijn heel opgewonden over onze ontdekking van een uitstekende kandidaat voor het reactiveren en uitroeien van hiv, die al is goedgekeurd voor gebruik bij mensen."

Andere deskundigen vinden de ontdekking interessant, maar wijzen er wel op dat eerst moet worden bewezen dat het middel ook veilig kan worden gebruikt bij hiv-patiënten, aldus de BBC.

Lees meer over:
hiv

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie