'Veelbelovende vooruitgang' voor nieuwe behandeling type 1 diabetes

Onderzoekers hebben ontdekt dat een ontstekingsremmend molecuul veelbelovende vooruitzichten biedt voor de behandeling van type 1 diabetes (suikerziekte).

Dat staat in een studie die donderdag is gepubliceerd in Scientific Reports, schrijft Medical Xpress.

Wetenschappers van de universiteit van Uppsala in Zweden ontdekten dat het toedienen van de cytokine interleukin-35 (of IL-35: een eiwit dat wordt aangemaakt door immuuncellen) bij muizen met type 1 diabetes, de ziekteverschijnselen omdraait of de ziekte zelfs geneest.

Type 1 diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij patiënten hun hele leven afhankelijk zijn van dagelijkse insuline-injecties. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door bètacellen in de alvleesklier en voorkomt dat het bloedsuikerniveau te hoog wordt.

Oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak van type 1 diabetes nog niet bekend is, wordt het gezien als een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem per abuis gezonde cellen aanvalt en vernietigt. Die verwarring wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een infectie en/of onbekende factoren en leidt uiteindelijk tot een verlaagde of compleet gestaakte insulineproductie.   

Tijdens het nieuwe onderzoek bestudeerden de wetenschappers de zogenaamde T-cellen (die het immuunsysteem reguleren) bij muizen met suikerziekte. Ze ontdekten dat deze T-cellen bij diabetes geen beschermende ontstekingsremmende eiwitten (zoals het eerdergenoemde IL-35) meer aanmaken, maar juist ontstekingsbevorderende eiwitten produceren.

"Dit suggereert dat de 'goeien' zijn veranderd in 'slechteriken' in een vroege fase van type 1 diabetes, en dat ons immuunsysteem daarom de bètacel vernietigt", zegt onderzoeker Kailash Singh.

Bloedsuikerniveau

Daarnaast werd ontdekt dat de diabetespatiënten onder de muizen aantoonbaar minder IL-35 in hun lichamen hebben dan gezonde soortgenoten.

Vervolgens werd onderzocht of het toedienen van IL-35 de ontwikkeling van type 1 diabetes kan onderdrukken of al gevestigde diabetes kan genezen. Dat bleek het geval.

Opvallend is verder dat bij muizen die op dat moment al twee opeenvolgende dagen diabeet waren, injecties met IL-35 het bloedsuikerniveau normaliseerden.

Volgens de onderzoekers bieden hun resultaten "veelbelovende" aanknopingspunten voor nader onderzoek naar het gebruik van IL-35 voor de behandeling van type 1 diabetes bij mensen. Ook levert het nieuwe aanwijzingen op voor de vraag waarom T-cellen in het immuunsysteem het ontstaan van de ziekte niet voorkomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie