Amerika geeft groen licht voor een maagballon ter bevordering van gewichtsverlies. De ballon heeft als doel om de maag op te vullen.

Dat schrijft de gezondheidswebsite Medical Xpress.

De Amerikaanse gezondheidsdienst FDA denkt dat de Reshape Medical’s ballon een optie is voor miljoenen Amerikanen met overgewicht die geen gewicht verliezen door traditionele diëten en methodes.

De ballon wordt met een endoscoop in de maag gebracht en gevuld met een zoutoplossing. Dit geeft de patiënt sneller een vol gevoel. De ingreep duurt maar een kleine dertig minuten.

Scheuren

In de jaren negentig werd al eerder een soortgelijke ballon op de markt gebracht, maar deze werd in 1992 verboden omdat de ballon kon scheuren en aderen blokkeerde. Die risico’s zijn nu verholpen.

Meer dan een derde van de Amerikaanse volwassenen is zwaarlijvig, en heeft een BMI van 30 of hoger. Mensen met een BMI hoger dan 35 hebben een grotere kans op hartziektes, een hoge bloeddruk en diabetes. Operaties om gewichtsverlies te bevorderen worden aanbevolen vanaf een BMI van 40.

De goedgekeurde ballon is bedoeld voor mensen met een BMI tussen 30 en 40 met ten minste één ander ziektebeeld hiernaast. Er moeten ook al meerdere pogingen gedaan zijn om via reguliere manieren af te vallen.

Gewichtsverlies

Tijdens de onderzoeken verloren de deelnemers gemiddeld zo’n 7 procent van hun totale gewicht in zes maanden, vergeleken met 3,3 procent bij patiënten die zonder de ballon probeerden af te vallen. Maar zes maanden nadat de ballon werd verwijderd, waren de deelnemers weer twee derde van het verloren gewicht aangekomen.

De resultaten van de ballon zijn dus kleiner dan die van een maagband. Daarbij krijgt de maag buitenom een band waardoor deze deels wordt vernauwd en er minder eten in kan. In sommige gevallen hebben patiënten wel last van irritatie van de slokdarm, infecties en overgeven.

Een patiënt met een maagband kan zo’n 17 procent van het totale gewicht verliezen, 20 procent van de patiënten zit desondanks binnen drie jaar weer op zijn oude gewicht. In Nederland wordt de maagband niet meer toegepast, maar wordt een maagverkleining of maagomleiding ingezet bij overgewicht.