Amerikaanse jongen ontvangt als eerste kind dubbele handtransplantatie

Een 8-jarige jongen uit de Amerikaanse stad Baltimore is het eerste kind ter wereld dat een dubbele handtransplantatie onderging.

Het Children's Hospital van Philadelphia kondigde dinsdag (plaatselijke tijd) aan dat de tien uur durende operatie succesvol was verlopen, meldt The Baltimore Sun.

De zogenaamde bilaterale transplantatie werd uitgevoerd door een team van veertig doktoren, verpleegsters en andere medewerkers uit een zestal verschillende medische disciplines en drie verschillende ziekenhuizen.

Zion Harvey uit Baltimore verloor zijn voeten en zijn handen toen hij twee jaar was, als gevolg van een infectie die leidde tot gangreen. Hij had al goede prothesen voor zijn voeten en zijn moeder Pattie Ray nam hem mee naar een ziekenhuis in Philadelphia om geschikte handprothesen te vinden.

Ray kreeg een ander voorstel van de doktoren. "We kwamen voor prothesen en voordat we het wisten, kregen we handen", zei ze tegen The Baltimore Sun.

Twee teams

Volgens Gerald Brandacher, directeur van de afdeling reconstructieve transplantatie van het Johns Hopkins Medicine ziekenhuis, zijn de vooruitzichten voor Harvey goed, omdat kinderlichamen beter in staat zijn om zenuwschade te genezen dan die van volwassenen.

Vanwege een niertransplantatie op zijn vierde slikte Harvey al medicatie tegen afstoting, die goed waren aangeslagen. Dit maakte hem een goede kandidaat voor de transplantatieprimeur.

Vier teams van chirurgen werkten tegelijkertijd aan het bevestigen van de twee donorhanden. Twee teams hielden zich bezig met de donorledematen en de andere twee concentreerden zich op de patiënt.

Meegroeien

De nieuwe handen zullen met Harvey meegroeien. "Dit is gewoon weer een bewijs dat het veld zich uitbreidt; dat we uitbreiden naar jongere patienten", zei Brandacher.

Harvey zal nog maanden revalidatie en fysiotherapie moeten volgen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie