Zeshonderd mannen hebben zich aangemeld voor een nieuw project met preventieve hiv-remmers om het aantal nieuwe gevallen terug te dringen.

Dat zegt projectleider Elske Hoornenborg in de zaterdagbijlage van Het Parool.

Homomannen en transgenders die meedoen aan het Prep-project krijgen preventief hiv-remmers toegediend. Het gaat om een groep mannen die veel risico loopt op hiv-besmettingen.

Er is plaats voor 370 man, dus een groep mensen moeten worden afgewezen. "Zoveel interesse had ik niet verwacht", zegt Hoornenborg. "Hoewel ik het jammer vind dat we mensen moeten teleurstellen omdat ze niet mee kunnen doen, ben ik er blij mee."

Lotnummer

De deelnemers krijgen de komende week een lotnummer in de bus, degenen met een nummer onder 370 worden uitgenodigd voor een screening. Daarbij wordt de huidige hiv-status bekeken en het functioneren van de nieren onderzocht. Halverwege augustus zal de eerste hiv-remmer, Truvada genoemd, worden verstrekt.

Vervolgens krijgen de deelnemers vier keer per jaar een soa/hiv-test en een lange vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt onder anderen gevraagd naar hun seksuele activiteiten.

In 2013 werd 71 procent van alle nieuwe hiv-infecties bij homomannen vastgesteld. Het Prep-project moet voor een daling in het aantal hiv-gevallen gaan zorgen.