Een kwart van de artsen en arts-assistenten slaat een financieel slaatje uit het aanmelden van weefseldonatie.

Dat schrijft De Telegraaf zondag op basis van een inventarisatie die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) voor de krant deed.

De bedragen blijken niet op de rekening van het ziekenhuis of de maatschap te worden bijgeschreven. Medisch ethicus Annelien Bredenoord zegt dat daar verandering in moet komen en noemt de situatie onwenselijk.

"Je moet helemaal niet willen dat er de indruk ontstaat dat er sprake is van persoonlijk belang. Het is betreurenswaardig dat de patiënt kan denken dat de arts een eigen belang heeft bij het aanmelding van donaties", aldus Bredenoord.

Vergoeding

Een medicus kan momenteel zelf bepalen naar welke rekening de vergoeding van 90,76 kan worden overgemaakt bij het aanvragen van een weefseldonatie. In 2014 werden 1952 ingevulde declaratieformulieren geretourneerd naar de NTS, zij zijn verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van die declaraties.

Er is in totaal 178.706 euro uitgekeerd, een kwart daarvan kwam bij de artsen of –assistenten terecht. Formeel gezien is het toegestaan om het geld op een eigen rekening te laten storten, zegt de NTS.

"Maar er is in de medische sector wel veel discussie over of dit bedrag niet ten goede moet komen aan het algemeen belang", zegt directrice van de NTS Bernadette Haase in de krant.

Er zijn ook veel artsen die binnen hun ziekenhuis of maatschap afspraken gemaakt hebben en het bedrag op een speciaal rekeningnummer laten storten. "Dan wordt het geld bijvoorbeeld gebruikt voor scholing van professionals", zegt Haase.

Regelgeving

Bredenoord, die ook als Eerste Kamerlid voor D66 werkt, wil daarom een veranderende regelgeving. "Er moet een deugdelijk bekostigingssysteem komen, zodat niet de indruk kan ontstaan dat er persoonlijk gewin plaatsvindt. De situatie moet zodanig geregeld worden, dat dit vraagstuk van tafel is."

Donatie-activiteiten worden niet gefinancierd door verzekeraars, daarom zijn de vergoedingen voor orgaan- en weefseldonoren in het leven geroepen. Zo kost het stellen van een donatievraag en het begeleiden van de familie van een orgaandonor 533,50 euro. Het melden van een weefseldonor levert 90,76 euro op.

In 2001 zijn verzekeraars, artsenorganisaties en de NTS overeengekomen dat er ook voor weefseldonoren een vergoeding moet komen, omdat de arts veel tijd kwijt is aan het stellen van medische vragen, zegt Haase. "Voor orgaandonatie stond al jarenlang een vergoeding, dus het was logisch om dit ook voor weefseldonatie te doen."

Het ministerie van VWS werkt momenteel samen met ziekenhuizen, professionals en zorgverzekeraars aan een nieuw plan. De nadruk ligt op ‘financiële en organisatorische verankering’ van donatie van organen en weefsels. "De noodzaak van vergoedingen worden opnieuw bekeken en waar nodig aangepast", zegt Haase.