Nederlanders zijn het afgelopen jaar weer dikker geworden. Een aantal jaren bleef het gewicht van Nederlanders stabiel, maar het aantal mensen met obesitas is vorig jaar flink gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. 

Van de Nederlanders kampte vorige jaar 12,2 procent met een ernstig overgewicht en 43,8 procent van de bevolking is te dik. De drie voorgaande jaren schommelde die aantallen nog rond de 10 en 41 procent.  In 1981 had 27,4 procent van de Nederlanders een overgewicht en was dat bij 4,4 procent ernstig. 

Mannen zijn vaker te zwaar dan vrouwen. Van de mannen is 46,5 procent te zwaar en bij de vrouwen is dat 41,1 procent. Bij vrouwen is het overgewicht wel vaker ernstig, volgens RTL Nieuws

Ouderen hebben de grootste gewichtsproblemen. van de Nederlanders  tussen de 65 en 75 jaar oud heeft 63 procent overgewicht en 18,9 procent ernstig overgewicht.

Iemand kampt met een overgewicht als het BMI hoger is dan 25. Bij een BMI van 30 is sprake van obesitas.

Volgens de de Wereldgezondheidsorganisatie is er in 2030 sprake van een overgewichtsepidemie. Maar de stichting verwacht dat het aantal mensen met een overgewicht  in Nederland tegen die tijd juist minder zal zijn.