Een middel tegen malaria heeft van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA groen licht gekregen om te worden gebruikt in Afrika. Het is het eerste vaccin tegen de ziekte in de wereld.

EMA adviseert een vergunning voor het middel te verstrekken om het aan baby's in Afrika te kunnen geven in landen waar het risico op malaria het grootst is. Het middel, RTS,S, of Mosquirix genaamd, is ontwikkeld door het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline. Het bedrijf maakte vrijdag het Europese advies bekend.

Aanbevelingen van de EMA worden doorgaans binnen enkele maanden overgenomen door de Europese Commissie. Later dit jaar zal naar verwachting de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een oordeel vellen.

Naar schatting 584.000 mensen overleden in 2013 aan malaria, vooral in Afrika. Meer dan tachtig procent van de doden zijn kinderen jonger dan vijf jaar. De parasiet die de ziekte veroorzaakt wordt door malariamuggen overgebracht.

GlaxoSmithKline heeft geen prijs genoemd voor het vaccin maar heeft volgens de BBC toegezegd dat het geen winst op het middel zal gaan maken.