Het antibioticum dicloxacillin vermindert mogelijk het effect van verschillende bloedverdunners. Deense onderzoekers stellen dit na een onderzoek onder bijna 250 patiënten.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

"Tot onze verrassing was de impact van het antibioticum behoorlijk groot", vertelt onderzoeker Anton Pottegard van de Universiteit van Zuid Denemarken in Odense. "Vaak zijn de effecten in dit soort studies klein, maar bij zes op de tien patiënten verminderde de werking van de bloedverdunner zo sterk dat het niet langer voldoende bescherming bood tegen stolsels en beroerte."

Interactie

De onderzoeksdeelnemers maakten gebruik van de bloedverdunners warfarine, een vitamine K-antagonist. In combinatie met het antibioticum dicloxacillin, dat soms wordt gebruikt bij infecties die niet reageren op andere antibiotica, ontstaat een onwenselijk effect. Twee tot vier weken na de behandeling met het antibioticum bleek de bloedverdunner bij 61 procent niet meer voldoende te werken.

Voorzichtig

De reden voor deze interactie is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat het antibioticum invloed heeft op hoe de lever de bloedverdunner verwerkt, waardoor het geneesmiddel sneller wordt uitgescheiden door het lichaam.

De onderzoekers benadrukken dat huisartsen voorzichtig moeten zijn bij het voorschrijven van dicloxacillin bij patiënten die warfarin of vergelijkbare bloedverdunners krijgen voorgeschreven. Als het gebruik van het antibioticum noodzakelijk is, moet de patiënt in de weken na de behandeling extra in de gaten gehouden worden.

Volgens Pottegard geeft het onderzoek geen aanwijzingen dat de nieuwe generatie bloedverdunners - die anders werken - ook een verminderd effect hebben na het gebruik van antibiotica.