'Verstoord dagritme vergroot risico op borstkanker'

Het hebben van een verstoord dag-nachtritme door onregelmatige werktijden heeft vergroot bij vrouwen met erfelijke gevoeligheid voor borstkanker de kans op de ziekte.  

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Erasmus MC, meldt de Volkskrant. De uitkomsten worden deze week gepubliceerd in het vakblad Current Biology.

Van alle vrouwen die borstkanker krijgen, heeft 5 tot 10 procent erfelijke aanleg. Onderzoekers zagen al jaren dat vrouwen die in nachtdiensten werken meer borstkanker kregen, maar konden nooit bewijzen dat dit niet door andere factoren kwam.

Zo was er altijd de mogelijkheid dat de nachtwerkers minder sporten, ongezonder eten of meer alcohol zouden nuttigen.

Muizen

De Nederlandse onderzoekers hebben muizen ook erfelijk gevoelig gemaakt voor borstkanker. Op deze manier konden zij heel gericht onderzoeken of de ziekte zich sneller manifesteerde bij een verstoord dag-nachtritme. Bij kankergevoelige muizen met een normaal dagritme manifesteerde de ziekte zich gemiddeld na vijftig weken. Bij muizen met een verstoord dag-nachtritme gebeurde dit gemiddeld acht weken eerder.

De beide groepen muizen kregen hetzelfde te eten en konden de hele dag doen wat ze wilden. Maar bij de groep met het verstoorde leefritme werd om de week dag en nacht omgewisseld door een ander dagdeel het licht aan te doen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie