Het Rode Kruis gaat de blaren op de voeten van vierdaagselopers behandelen met een nieuwe, flexibele pleister.

Om de wandelaars zo snel mogelijk weer op pad te kunnen sturen, zet het Rode Kruis dit jaar voor het eerst de fixatiepleister in. Dat is een grote, flexibele pleister van tien centimeter breed, die in de gewenste vorm en grootte kan worden geknipt.

Het Rode Kruis meldt zondag dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse samen met het Radboudumc ook wordt onderzocht wat wandelaars van de pleistermethode vinden.

De fixatiepleister wordt al langer gebruikt tegen blaren, maar dit jaar voor het eerst tijdens de Vierdaagse, zegt een woordvoerster van het Rode Kruis. Wandelaars die kampen met blaren kunnen kiezen voor de pleister, of voor een van de andere manieren waarop hulpverleners de blaren behandelen.

Het Rode Kruis zet komende week meer dan vijfhonderd hulpverleners in voor de 46.000 deelnemers aan de Vierdaagse. Onder hen zijn 358 EHBO'ers en tientallen artsen en verpleegkundigen. Ruim honderd vrijwilligers zullen de hulpverleners ondersteunen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat op de hulpposten genoeg pleisters en watten zijn.

Tijdens de editie van 2014 zijn bijna 10.000 blaren behandeld. De EHBO ontfermde zich over 1100 lichte gevallen als flauwtes en verwondingen en 611 ernstigere situaties.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse maken we uitzendingen met live beelden van lopers en toeschouwers die langs de kant staan. Doet u mee?